Two Channels (And Nothin’ On)

JOHAN:

Alla vi som växte upp på 70- och 80-talet, var svältfödda när man jämför med hur det är idag. Särskilt om man ägnade livet åt musik. Något så fantastiskt som Internet kunde beskrivas som science fiction. Och chansen att få se riktig rock på TV, var i det närmaste obefintlig. Vi fick nöja oss med lite politiskt korrekt progg eller obskyra new wave-band i krystade ungdomsprogram med namn som Häftig fredag eller Bälinge Byfest. Toppen!

 

MAGNUS:

Ja, men ibland hände något oväntat som gjorde att man kördes över fullständigt och gick runt och var lycklig i flera veckor efteråt. Ta bara något så fantastiskt som den bistra lucianatten 1982 när Europe vann Rock SM.  Det var en lustgas som hette duga. Jag vill inte påstå att det var bättre förr. Men frågan är om inte kickarna var större när man äntligen fick sig något till livs.

 

JOHAN:

Det bästa var nog ändå den maraton-långa hårdrockgala från Dortmund som SVT sände en natt 1983 (med repris 1984) innehållande band som Iron Maiden, Scorpions och Def Lepard. Även om inte renodlad heavy metal och hårdrock var min kopp te vid den här tidpunkten, så var det magiskt. Distade gitarrer på TV är aldrig fel.

    För egen del minns jag särskilt en fantastisk version av Bark At The Moon med Ozzy Osbourne och att Michael Schenker höll på att drunkna i sitt eget svett när han framförde mästerverket Into The Arena.

    Denna gala måste ha format en hel generation av unga svenska hårdrockare. Vi såg den nämligen om och om igen. Varenda ton och klädesplagg analyserades in i minsta detalj.

 

MAGNUS:

Du har rätt. ”Dortmund 83” var stort. Men vi får inte glömma Judas Priest, Quiet Riot och Krok...

 

JOHAN:

Stopp där! Krokus går fetbort.

 

MAGNUS:

Håller inte riktigt med. Däremot fanns det andra element som gjorde att spektaklet inte var klockrent rakt igenom. Om Dortmund 83 hade funnits med i Patient-FASS, hade det gått att läsa att en av bieffekterna var ökad försäljning av randiga trikåer. Hemskt ledsen, alla randiga-trikåer-fans, men det har aldrig varit och kommer aldrig att vara ballt. Mattias Jabs i Scorpions är en av syndarna.

    Till en av mina favoriter den här kvällen hör när Judas Priest gav en lektion i metall. Kolla framför allt hur sångaren Rob Halford vänder på klacken när han presenterar Breaking The Law. Du får heller inte missa hur de tre frontfigurerna ”dansar” tillsammans efter ganska exakt 02.23 in i videon.

    Mycket nöje.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0