Byt namn eller förbli Mr Nobody

Nästan lika söt som Jonah Dee.

 

 

JOHAN:

Vi har kommit till en av de mer komplicerade sakerna med att spela i ett hårdrockband på 1980-talet, nämligen artistnamn. Å ena sidan var artistnamn lika självklart som att sjunga på engelska och att varje låt skulle ha ett gitarrsolo efter andra refrängen. Å andra sidan fanns ett utpräglat förakt hos den icke förstående omgivningen. Dessutom gällde det att finna ett namn det gick att leva med för lång tid framåt. Vem vill närma sig femtio och fortfarande kallas för typ Kee Marcello?

 

MAGNUS:

Som sagt, artistnamn var en självklarhet, ja. Men bara för vissa. Några behövde helt enkelt inte. Och andra vågade inte. För oss var det aldrig något snack. Klart som fan att vi skulle ha artistnamn. I det avseendet såg vi ingen skillnad på oss och Bob Dylan, Pelé eller Gene Simmons.

Förresten, är det förmodligen mer eller mindre omöjligt att som svensk rockmusiker skaffa ett ballt artistnamn som ska fungera i all evighet. Men det är just här som styrkan i karaktären sätts på prov. Det gäller nämligen att utstå en hel del bespottning.

 

JOHAN:

I stor utsträckning valde vi att göra engelska varianter av våra riktiga namn. Vår basist, Andreas Claeson, fick därmed heta Andy Clarke medan trummisen Jakob Samuelsson blev Jake Samuel. Magnus hade det också enkelt. På grund av sitt efternamn, kallades han inte för någonting annat än Alis. Det enda han därmed behövde göra var att lägga sitt mer eller mindre riktiga förnamn sist: Alis Magnum. Senare gjorde han det ännu enklare och behöll bara Alis. Men när det gällde mig var det inte lika självklart.

 

MAGNUS:

För Johans del hämtade vi inspiration av Jonah Hex, en gammal seriefigur med cowboyhatt och hopväxta läppar.

 

JOHAN:

Jag ville helst sno namnet rakt av, men Magnus föreslog Jonah Dee Hex. Det lät glammigare.

Kort därefter tog vi dock förnuftet till fånga och tog bort Hex. Någon måtta fick det vara.

 

MAGNUS:

Apropå Kee Marcello. Han heter ju egentligen Kjell Lövbom och enligt legenden fick även hans farsa smaka på kändisskapets baksida när sonen lämnade Easy Action för att ta plats i Europe. Plötsligt började jobbarpolarna uppe i Umeå att kalla gubben för Hilding Marcello.

Hårda bud.


Kommentarer
Postat av: emma

haha jag gillar er blogg!

2009-10-19 @ 20:08:14
URL: http://frokenbitterfitta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0