Thé cöölezt fückin’ näme ïn thë wørld

Magnus amerikanska slanglexikon – en julklapp från mitten av 80-talet.

 


JOHAN:

Häromdagen läste jag att den nya sångaren i Crashdïet närmast kommer från ett band som kallar sig Jailbait. Det är väl ändå ganska märkligt. Jag menar, just det namnet. I ett litet land som Sverige – och dessutom på just glam/sleaze/metal-scenen.

 

MAGNUS:

Nej, det är inte ett dugg konstigt. Det finns en hel drös av band, runt om i världen, som lystrar till Jailbait. Men vi valde ju att stava det på ett annat sätt, vilket även gjorde att det var tvunget att uttalas något annorlunda. Allt det här var så klart ett mycket medvetet beslut. Vi ville bli större än Kiss och såg till att använda en stavning som skilde oss från mängden. Dessutom fanns det en typografisk poäng när det var dags att ta fram en logotype.

 

 

Grundtanken med logotypen var att bokstävernas ändar aldrig skulle mötas.
Detta var särskilt viktigt för A och B, som har ”hål” i mitten. Idén var också att
kunna ta fram mallar och schabloner som såg exakt likadana ut som
logotypen när det var dags att spraya och märka all utrustning.



JOHAN:

Beslutet att döpa bandet till Yale Bate togs efter mycket vånda. Vi ägnade hela sommaren 1985 åt att pröva olika förslag. Eller rättare sagt: vi ägnade sommaren åt att totalsåga varandras urusla idéer. Som vanligt var det Magnus som till slut fick sin vilja igenom.

 

MAGNUS:

Efter mycket hårt arbete hittade vi uttrycket Jailbait i ett amerikanskt slanglexikon. Ordagrant betyder det naturligtvis fängelsebete. Ett fängelsebete, som ord betraktat, används oftast för att beskriva en person (alltid en flicka) som enligt lag är för ung för att ha sex. Vi tyckte att det var det var det ballaste och grymmaste bandnamn som någonsin sett dagen ljus. Att Motörhead dessutom hade en låt med samma titel, gjorde inte saken sämre.

 

JOHAN:

Fast det där med stavningen handlade inte bara om att skilja sig från mängden. Delar av bandet (Magnus och Andy) var ju helt insnöade på Mötley Crüe. Och när de nu stavat sitt namn lite konstigt så skulle vi också göra det. Jag får väl vara tacksam över att de inte försökte stoppa in prickar och grejer här och där. Hur kul hade det blivit? Yälé Bäté.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0